Kluski na parze z śliwkami

Kluski na parze z śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • mleko

    0,5 szkl
  • jajko

    1 szt
  • masło roztopione

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    3 łyżki
  • śliwki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia. Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie mieszamy. Później dodać roztopioną margarynę, jajka i wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ma odchodzić od brzegów. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy śliwkę (bez pestki)dobrze zaklejamy, układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Gotujemy na parze około 10-15 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Granita

08.01.2014 09:07
przepysznie wyglądają

artur7

19.08.2013 19:57
zjadlbym mniam

misia53

04.08.2012 11:41
o , a myślałam ,że tylko śiweczka w knedliku może być....

Beatris

22.07.2012 21:34
Z chęcią wypróbuję przepis.

Krystyna32

09.06.2012 09:43
super

agnieszka189

13.10.2011 12:33
ale bym zjadła takich klusek, o matko, mniam!

Ela15

26.09.2011 13:56
pycha

ronald88

21.05.2011 13:37
smaczne

teresa18

27.03.2011 12:01
jadłam z jabłkiem ze śliwką jeszcze nie

katarzynka455

14.11.2010 19:14
fajne kluski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat