Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki idealne
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do dużej miski wysypujemy pozostałą mąkę. Dodajemy zaczyn, serek śmietankowy, olej, masło, utarte z cukrem jajka, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Musi być dość luźne - w trakcie wyrabiania możemy delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, gdyż w przeciwnym razie ciasto wyjdzie za ciężkie i zbite. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 40 kulek. Każdą wałkujemy na kształt małego prostokąta. Na środku układamy po łyżce owocowego nadzienia - rozmrożone borówki wymieszane z cukrem i bułką tartą. Bułeczkę zlepiamy i nadajemy jej prostokątny lub okrągły kształt. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po tym czasie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Bułeczki możemy w tym momencie zwieńczyć jeszcze kruszonką (wówczas na każdą jagodziankę ścieramy na tarce o grubych oczkach trochę wcześniej przygotowanej kruszonki) lub takie czyste wstawić do piekarnika. Czy z kruszonką, czy też bez - bułeczki pieczemy ok. 20- 25 minut, temp. 190 stopni termoobieg. Podajemy wykończone lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Smacznego!