Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe

mak 30 dkg
cukier puder 30 dkg
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 4 sztuki
rodzynki 10 dkg
skórka pomarańczowa 5 dkg
orzechy posiekane 10 dkg
skórka z cytryny 0/5 sztuki
kawa 1 łyżka
cynamon Prymat 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 10 dkg
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 1 łyżka

Masa kawowa

mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
kawa 2 łyżki
margaryna 30 dkg

Wkładka orzechowa

jajko 4 sztuki
orzechy włoskie 10 dkg
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, z cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubitą pianę z 4 białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na dwie brytwanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Wkładka orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę.

Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.07.2015 14:55
pyszne ciasto
Damiano
Damiano 04.05.2015 08:16
pyszny deser
Alex_M 24.04.2015 14:59
pycha ciasto :)
Skotka 24.04.2015 13:10
Moje smaki:) Super:)
Grazyna0211 24.04.2015 11:31
wspaniałe ciasto
Renata9 24.04.2015 11:05
Bardzo smaczne ciacho :-)
Róża1 24.04.2015 11:01
przepyszne ciacho :-)
Janina 24.04.2015 10:46
Super smaki, pyszne ciacho;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak