Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

mąka 250 g
woda gazowana 250 ml
mleko 250 ml
jajko 2 szt
olej 1 łyżka
sól do smaku

farsz

pieczarki 700 g
cebula 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól i pieprz

dodatkowo

olej do smażenia
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku

Porada

Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z pieczarkami

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Farsz
Pieczarki zetrzeć na tarce
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki.
Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
Do farszu dodać bułkę tartą.

Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety.

Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić.
Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 24.04.2015 14:04
Mmm pyszności .
Wacław 24.04.2015 11:26
pyszne do barszczu czerwonego
Ewelina1991 24.04.2015 10:09
pyszne krokiety
bertpvd 24.04.2015 09:40
wspaniały przepis :) muszę to zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak