Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarożek waniliowy z żółtkami i orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 300 g
śmietana 12% 3-4 łyżki
sól maleńka szczypta
cukier waniliowy 1 op.
cukier puder do smaku
żółtko jajek 2 szt.
orzechy laskowe siekane
orzechy włoskie siekane

Porada

Zamiast orzechów laskowych można użyć podprażonych płatków migdałowych albo posiekanych nerkowców. *Twarożek można zmiksować, aby uzyskał gładszą strukturę.

Przepis i sposób przygotowania na: Twarożek waniliowy z żółtkami i orzechami

Twaróg (najlepiej półtłusty) rozgnieść widelcem do ulubionej konsystencji. Dodać gęstą kwaśną śmietanę oraz żółtka, dosypać sól i cukier waniliowy - wymieszać dokładnie i na koniec doprawić do smaku cukrem pudrem.
Do gotowego serka dodać posiekane orzechy włoskie i laskowe, które dobrze jest wcześniej uprażyć na suchej patelni i ostudzić.

Twarożek podawać jako samodzielne danie albo z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Idealnie nadaje się również jako wypełnienie naleśników albo dodatek do gofrów i racuszków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 27.04.2015 11:08
A można dodać także rodzynki?
Motorek 26.04.2015 12:09
smaczny i zdrowy
Habibi 24.04.2015 17:50
nam też posmakował :) część zjedliśmy z naleśnikami, a resztę już bez dodatków ;)
Kuchenka 23.04.2015 14:47
podoba mi się, zrobię na podwieczorek :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak