Przepis i sposób przygotowania na: tort na 30 urodziny
Kroki postępowania
Śmietan fix-1.5 opakowania - do masy czekoladowej
Masa cukrowa- opis pod zdjęciem
Dżem kakaowo - śliwkowy - do przełożenia biszkoptu, 1 słoiczek
Kruszony, kolorowy opłatek
Banan-2 sztuki
Śmietanowa Masa: Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywną masę, już pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serki mieszamy mikserem zaledwie chwile, by pozbyć się grudek.
Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę podzieloną na mniejsze kawałku rozpuszczamy na ogniu (małym). Następnie powtarzamy tę czynność. Gdy czekolada nam się wystudzi dodajemy ją ok 4 łyżek śmietany. Do miski, w której wcześniej została zmiksowana śmietana, następnie połączona ze śmietan fixem dodajemy cukier puder i wmieszamy go w nią Następnie łączymy czekoladę ze śmietaną delikatnie mieszając.
cukier 10 dag Lubię Nie lubię
cukier puder 1 kg Lubię Nie lubię
żelatyna spożywcza 5 łyzek Lubię Nie lubię
margaryna 4 łyżki Lubię Nie lubię
woda zimna 100 ml
Uwaga bardzo ważne- cukier 10 dag,chodzi o glukozę, nie było jej w składnikach dlatego wybrałem cukier.
Ciągle szukałem na internecie przepisu na masę cukrową a nie jest to łatwe.
Żelatynę rozpuszczamy w ziemnej wodzie, w 100 ml. Odstawiamy ją do napęcznienia na okres 5-10 minut.
Następnie żelatynę ustawiamy na garnku, w którym gotuje się woda i rozpuszczamy ją ciągle mieszając.
Dodajemy naszą glukozę i po 60 sekundach ściągamy ją z ognia. Dodajemy margarynę i mieszamy aby się rozpuściła.
POwoli dodajemy koniecznie przesiany cukier puder.Gdy masa będzie gotowa przekładamy na stolnicę.
a Dodajemy cukier puder powoli ciagle zagniatając. Pamiętajmy aby wcześniej podsypać stolnicę cukrem pudrem gdyż masa lubi się kleić. . Masa cukrowa ma być plastyczna. Nie może kleić się do rąk
Uwaga cukru pudru może pojść więcej lub mniej.. dużo zależy od firmy cukru pudru.
Masę mozemy wałkowac .
Masę cukrową wałkujemy, wykrawamy okrąg o wielkości naszego biszkoptu. Dowolnie zdobimy. Boki smarujemy masą śmietanową, i posypujemy opłatkiem.