Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gulasz z królika z leśnymi grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki główne

królik 600 gram
grzyby świeże 300 gram
cebula 2 szt
śmietana 18 proc 400 ml

dodatkowo

sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa do zmażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
mąka pszenna do obtaczania

Przepis i sposób przygotowania na: gulasz z królika z leśnymi grzybami

Mięso królika pokroiłam w paski, posypałam solą i pieprzem, wymieszałam, odstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Niewielką ilość oliwy wlałam na patelnię, podgrzałam, dodałam mięso oprószone mąką, podsmażyłam, przełożyłam do garnka, zalałam bulionem, dodałam podsmażoną cebulkę którą wcześniej pokroiłam w kosteczkę liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem dusiłam przez 40 minut. Oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby ( u mnie prawdziwki ) podsmażyłam na patelni z niewielką ilością oliwy, dodałam do mięska, dusiłam przez następne 20 minut. Śmietanę zahartowałam niewielką ilością wywaru z duszenia królika, dodałam do mięska. Całość gotowałam jeszcze przez następne 30 minut na wolnym ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 20.04.2015 19:44
Na pewno smaczny.
Ouji 29.07.2022 09:49
N I E
Kolorowa 20.04.2015 19:38
bardzo smakowicie wygląda ;)
Małgorzata Pin 20.04.2015 19:10
Takiego gulaszu jeszcze nie jadłam, wygląda smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak