SWOJSKI BALERON

SWOJSKI BALERON

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

    40 g
  • saletra

    1 g
  • pieprz

  • ziele angielskie

  • jałowiec

  • liść laurowy

  • karkówka

    1 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso natarte solą i przyprawami ułożyć w kamiennym garnku, obciążyć i przechować w chłodnej piwnicy około 12 dni. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, opłukać, zawinąć ciasno w błonę zdjętą z sadła, osznurować i wędzić. Po uwędzeniu baleron można będzie przechować około 4 tygodni. Surowy baleron przed podaniem należy ugotować tak, jak szynkę i wystudzić w wodzie, w której się gotował.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna99

14.05.2011 00:22
pycha!

bogumiła3

26.09.2010 23:08
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat