Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki słone

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 250 gram
margaryna 100 gram
smalec 1/2 łyżki
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 25 gram
śmietana 18 proc 1/4 szklanki
jajko
sól

Dodatkowo

jajko
sezam
natka pietruszki
kminek Prymat
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki słone

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Margarynę i smalec rozetrzeć z mąką dodać jajko, sól i płynne drożdże. Zagnieść ciasto.
Krok 1 - Paluszki słone        foto
2
Ciasto podzielić na pół. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Kroić paski szerokości ok. 1.5 cm i 17 - 20 cm długości. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem, posiekaną natką, kminkiem lub sezamem.
Krok 2 - Paluszki słone        foto
3
Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C na 12-15 minut z termoobiegiem. Bez termoobiegu temperaturę zwiększyć do 180*C.
Krok 3 - Paluszki słone        foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 16.04.2015 13:00
świetny przepis
wwwiolka 15.04.2015 11:16
Bardzo fajny przepis.
justynkag 15.04.2015 09:16
super przekąska.Lepsza od tych kupnych
Gracer 15.04.2015 07:51
takie przekąski są najlepsze, zabieram do siebie
Ola1984 15.04.2015 07:23
Uwielbiam takie przekąski domowej roboty.
[email protected] 14.04.2015 23:46
super pomysł.... musze wypróbować......już od dawna chciałam znaleźć na nie przepis
olkaaa 14.04.2015 22:51
muszę zrobić
Iwusia 14.04.2015 22:29
idealne nie tylko do piwa ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak