Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winna szarlotka z różową pianką

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło 25 dag
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa;

jabłka winne 1,5 kg
sok z cytryny 2 łyżki
miód 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 16 g
białko 1 sztuki
płatki migdałowe 30 g

Beza

białko 5 sztuk
cukier puder 3/4 szklanki
budyń owocowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Winna szarlotka z różową pianką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem proszkiem oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto.
Krok 1 - Winna szarlotka z różową pianką  foto
2
Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze .
Krok 2 - Winna szarlotka z różową pianką  foto
3
Masa jabłkowa: Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia.Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową.Wyłożyć na kruchy spód.
Krok 3 - Winna szarlotka z różową pianką  foto
4
Beza: Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier i budyń wiśniowy.
Krok 4 - Winna szarlotka z różową pianką  foto
5
Rozsmarować na masie jabłkowej,na wierzchu wyłożyć rozdrobnioną w palcach pozostałym kruchym ciastem. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut. Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem.
Krok 5 - Winna szarlotka z różową pianką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lulu 08.12.2023 23:03
Lekka i pyszna.polecam
Joanna 22.10.2022 12:36
Jakiej wielkości jest blaszka?
Doradca Smaku 28.10.2022 13:49
Prawdopodobnie jest to blaszka 29x23 cm
iziona 12.04.2015 19:22
Wieki całe takiej nie robiłam :)
Grazyna0211 12.04.2015 14:49
to musiało być pyszne ciasto
Mama niejadka 12.04.2015 13:23
Apetyczne ciasto :)
Małgorzata Pin 12.04.2015 13:01
Smaczna i najlepsza na ciepło.
Aleksandra/Olcia 12.04.2015 12:42
uwielbiam takie ciasta,apetycznie sie prezentują i super smakują.robię podobne ciacho ze śliwkami
Iwusia 12.04.2015 12:40
bardzo smakowite ciasto
gosia56 12.04.2015 12:33
super ciasto;)
Skotka 12.04.2015 12:20
Taką szarlotkę lubię:) Muszę spróbować z budyniem, bo ja dodaję do piany kisiel.
jagoda5913 12.04.2015 12:20
Skusze się i wyprõbuję
Konczi 12.04.2015 12:19
Pyszniutka szarlotka :) moja teściowa robi taką .. zapachniało !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak