Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z jabłkami i majerankiem
Wątróbkę najpierw podsmażamy a potem dusimy z jabłkami. Owoce pod wpływem temperatury puszczają sok. Tworzy się pyszne danie, aromatyczne dzięki przyprawom i jabłkom.
Wątróbka z jabłkami i majerankiem - krok po kroku:
Wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i wymoczyć w wodzie o. 15 min. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić mięso w kawałki. Na patelnię dodać olej, wątróbkę i pokrojoną w kosteczkę cebule (nie solić).
Chwilę obsmażać aż cebula stanie się szklista.
Lekko podsmażoną wątróbkę przełożyć do garnka i dodać obrane i pokrojone w dowolny kształt jabłka oraz 2-3 łyżki wody. Wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec doprawić solą i pieprzem białym oraz dodać majeranek i skropić sokiem z cytryny. Całość można zaprawić mąką jeżeli sos będzie zbyt rzadki.