Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

karkówka wieprzowa 1,2 kg

Marynata

czosnek ząbki 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
różowy pieprz 3 łyżeczki
miód lipowy 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
tymianek 1,5 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

woda 100 ml
olej rzepakowy 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona

Przygotować marynatę - Czosnek delikatnie rozgnieść i pokroić w cienkie plasterki. Różowy i zielony pieprz rozdrobnić w moździerzu lub za pomocą tłuczka (pieprz ma być dość gruby). Wymieszać suche składniki marynaty, dodać olej i miód i dokładnie połączyć.
Mięso umyć i osuszyć, nasmarować marynatą i masować przez 10 minut. Następnie owinąć mięso ciasno folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2-3 dni. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z folii i ponownie wymasować. Ułożyć karkówkę w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i olejem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 80-90 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać powstałym sosem. Gotowe należy odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło i nie puściło soków przy krojeniu. Gorące jest idealne do obiadu, na zimno świetnie smakuje z chrzanem lub ćwikłą na kanapkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 07.12.2015 11:46
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak