Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

boczek 1 kg (chudy)
borowiki marynowane 200 g (marynowane w zalewie octowej)
wódka 50 ml
miód 2 łyżki
koperek 1 łyżka (świeży, siekany)
czosnek 2 ząbki (rozgniecione)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata

Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 opakowanie
olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
miód lipowy 1 łyżka
białe wino 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie natrzeć przyprawą do wieprzowiny połączoną z olejem, musztardą i miodem, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Tak przygotowane mięso piec 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
Borowiki pokroić w plastry, połączyć z wódką, miodem, koperkiem i czosnkiem, doprawić do smaku.
Kruchy i soczysty boczek ostudzić (lub serwować na ciepło) i pokroić w plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i marynowanymi borowikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.03.2018 10:33
Ślinka cieknie na sam widok! WYGLĄDA REWELACYJNIE!
Krzysztof Gwóźdź
Krzysztof Gwóźdź 11.02.2015 13:45
Super danie. Polecam do tego miód naturalny :) Taki znajdziecie na http://miodzroztocza.pl Polecam!
jasiek 12.04.2014 20:48
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak