Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
boczek
1 kg (chudy) -
borowiki marynowane
200 g (marynowane w zalewie octowej) -
wódka
50 ml -
miód
2 łyżki -
koperek
1 łyżka (świeży, siekany) -
czosnek
2 ząbki (rozgniecione) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Marynata
-
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
1 opakowanie -
olej rzepakowy
4 łyżki -
Musztarda francuska Prymat
3 łyżki -
miód lipowy
1 łyżka -
białe wino
100 ml
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami
Borowiki pokroić w plastry, połączyć z wódką, miodem, koperkiem i czosnkiem, doprawić do smaku.
Kruchy i soczysty boczek ostudzić (lub serwować na ciepło) i pokroić w plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i marynowanymi borowikami.
Komentarze (3)