Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata pomidorowa do drobiowych filetów

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety drobiowe 1 kg
olej ryżowy 3 łyżki
pomidory suszone zmielone na pył 1-2 łyżeczki
Musztarda grillowa Prymat 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka
zioła włoskie do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat wędzona do smaku

Porada

Najbardziej lubię filety z udek kurczaka, są soczyste i nie wysychają podczas smażenia/grillowania, jak piersi z kurczaka czy indyka. Zamiennie kupuję tzw. polędwiczki z kurczaka, czyli małe kawałki mięsa spod piersi.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata pomidorowa do drobiowych filetów

Dowolne mięso drobiowe bez kości umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w dowolne kawałki - w szerokie paski (na nuggetsy), w sporą kostkę (na szaszłyki) lub w duże kawałki (na kotleciki, bitki).

Połączyć musztardę z płynnym miodem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mieszaniny wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać - odstawić w temp. pokojowej na 20-30 minut, aby smaki się połączyły.

Mięso przełożyć do sporej miski, dodać marynatę i jak najdokładniej wymieszać, najlepiej dłonią, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony. Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 5-10 godzin przed obróbką, w zależności od wielkości fragmentów mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 21.04.2015 13:34
interesująca i na czasie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak