Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata do skrzydełek:
-
skrzydełka kurczaka
1 kilogram -
olej słonecznikowy
4 łyżki -
sos sojowy
2 łyżki -
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
2 łyżki
Ziemniaki pieczone:
-
ziemniaki
1 kilogram -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki -
olej rzepakowy
4 łyżki
Warzywa:
-
papryka biała
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
cukinia
1/2 sztuki
Sposób przygotowania
Wymieszaj składniki na marynatę w dużej misce. Włóż do niej skrzydełka z kurczaka i wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na 24 godziny.
W dużej misce wymieszaj składniki marynaty i obtocz w niej ziemniaki. Wyłóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C do uzyskania złocistego koloru.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Ulubione warzywa pokrój w talarki lub słupki i grilluj wraz ze skrzydełkami.
Skrzydełka podawaj z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się