Pieczone skrzydełka z kurczaka w pikantnej marynacie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne, lekko pikantne skrzydełka z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniaczkami.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do skrzydełek:

  • skrzydełka kurczaka

    1 kilogram
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    2 łyżki

Ziemniaki pieczone:

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki

Warzywa:

  • papryka biała

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszaj składniki na marynatę w dużej misce. Włóż do niej skrzydełka z kurczaka i wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na 24 godziny.

W dużej misce wymieszaj składniki marynaty i obtocz w niej ziemniaki. Wyłóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C  do uzyskania złocistego koloru.

Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Ulubione warzywa pokrój w talarki lub słupki i grilluj wraz ze skrzydełkami.

Skrzydełka podawaj z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat