Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone skrzydełka z kurczaka w pikantnej marynacie

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne, lekko pikantne skrzydełka z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniaczkami.

 

Składniki:

Marynata do skrzydełek:

skrzydełka kurczaka 1 kilogram
olej słonecznikowy 4 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 2 łyżki

Ziemniaki pieczone:

ziemniaki 1 kilogram
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
olej rzepakowy 4 łyżki

Warzywa:

papryka biała 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cukinia 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone skrzydełka z kurczaka w pikantnej marynacie

Wymieszaj składniki na marynatę w dużej misce. Włóż do niej skrzydełka z kurczaka i wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na 24 godziny.

W dużej misce wymieszaj składniki marynaty i obtocz w niej ziemniaki. Wyłóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C  do uzyskania złocistego koloru.

Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Ulubione warzywa pokrój w talarki lub słupki i grilluj wraz ze skrzydełkami.

Skrzydełka podawaj z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak