Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
2 sztuki
pieczarki
400 g
jabłko winne
1 sztuka
wątróbka drobiowa
500 g
mąka pszenna
10 g
śmietana kremówka
200 ml
chrzan żurawinowy
łyżka
koper
1/2 pęczka
Papryka słodka mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
olej rzepakowy
łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16

Kroki postępowania

1
Cebule kroimy w kostkę, obrane i oczyszczone pieczarki w plastry, a obrane jabłko w kostkę. Wszystko smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 1 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
2
W trakcie smażenia przyprawiamy sporą ilością papryki, a także solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy składniki się podsmażą wlewamy do nich śmietanę i chwilę odparowujemy.
Krok 2 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
3
Wątróbkę, wcześniej namoczoną w mleku i dokładnie osuszoną, obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy z dwóch stron na drugiej patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju. Gdy będzie gotowa przekładamy ją na talerz. Wątróbkę przekładamy do pieczarek z cebulą i jabłkiem, przyprawiamy do smaku majerankiem i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 3 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
4
Wątróbkę przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy z wierzchu siekanym koperkiem lub listkami mizuny. Podajemy z dodatkiem chrzanu z żurawiną.
Krok 4 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zofia K.
Zofia K. 24.03.2016 08:00
Witam, robiłam wątróbkę na różne sposoby ale ten przepis sprawił, że polubiłam to za czym nie przepadałam czyli wątróbką. Jest przepyszna. Co najważniejsze smakuje mojej rodzinie. Pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak