odc. 17 Mój przepis na

Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • pieczarki

    400 g
  • jabłko winne

    1 sztuka
  • wątróbka drobiowa

    500 g
  • mąka pszenna

    10 g
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • chrzan żurawinowy

    łyżka
  • koper

    1/2 pęczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    szczypta
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    szczypta
  • olej rzepakowy

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
Cebule kroimy w kostkę, obrane i oczyszczone pieczarki w plastry, a obrane jabłko w kostkę. Wszystko smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 2 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
W trakcie smażenia przyprawiamy sporą ilością papryki, a także solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy składniki się podsmażą wlewamy do nich śmietanę i chwilę odparowujemy.
Krok 3 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
Wątróbkę, wcześniej namoczoną w mleku i dokładnie osuszoną, obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy z dwóch stron na drugiej patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju. Gdy będzie gotowa przekładamy ją na talerz. Wątróbkę przekładamy do pieczarek z cebulą i jabłkiem, przyprawiamy do smaku majerankiem i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 4 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
Wątróbkę przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy z wierzchu siekanym koperkiem lub listkami mizuny. Podajemy z dodatkiem chrzanu z żurawiną.
Krok 5 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16 foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zofia K. 24.03.2016 08:00
Witam, robiłam wątróbkę na różne sposoby ale ten przepis sprawił, że polubiłam to za czym nie przepadałam czyli wątróbką. Jest przepyszna. Co najważniejsze smakuje mojej rodzinie. Pozdrawiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat