Przepis i sposób przygotowania na: Placek Kilimandżaro
Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy całość , powoli dodajemy żółtka i ubijamy oraz kakao . Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na posmarowaną formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.Pieczemy jeden dłuży i pkroimy go na pół lub 2 mniejsze biszkopty.
Wykonanie masy jabłkowej ;
Jabłka myjemy następnie je obieramy. Gotowe obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach . Masło roztapiamy , dodajemy stare jabłka chwilę je smażymy na małym ogniu . Do całości dodajemy suche galaretki całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 5-10 minut.
Wykonanie masy budyniowej :
Z mleka ,żółtek ,mąki oraz cukru gotujemy budyń . Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia . Masło ucieramy dodając powoli przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
Wykonanie polewy:
W wodzie rozpuszczamy żelatynę . Cukier , margarynę kakao i rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy i stopniowo podgrzewamy do podgrzania się wszystkich składników ale aby nie zagotować . Po przestudzeniu dodawać po łyżce śmietany . Całość roztrzepać.
Ciasto ciemne -następnie kładziemy masę jabłkową , później masa budyniowa następnie masa ciemna . Na sam koniec dajemy polewę i posypujemy bakaliami.