Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier cytrynowy ucierany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 100 g
cytryna 2 szt
cukier puder 150 g
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier cytrynowy ucierany

Cytryny sparzamy, skórkę ścieramy, wyciskamy sok.
Sok przelewamy do rondelka, dolewamy 50 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy do momentu, kiedy zacznie gęstnieć.
Cukier puder wsypujemy do miski, mieszamy na wolnych obrotach (mikser), wlewamy powoli gorący syrop, dodajemy startą skórkę. Mieszamy na gładką masę.
Tak przygotowanym lukrem od razu polewamy ciasto. (Jeśli zgęstnieje możemy lekko podgrzać.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak