Przepis i sposób przygotowania na: Sernik książęcy
2. Blaszkę 24x40 cm wykładamy papierem do pieczenia (Iub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą). Odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy spód. Spód ciasta zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. Ser mielimy TRZYKROTNIE. Przygotowujemy masę: masło dokładnie miksujemy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser oraz budyń, dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko, lekko mieszamy, dodajemy ubitą sztywną pianę z białek oraz rodzynki i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Masę wylewamy równomiernie na zapieczony spód. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 40 minut, aby nie opadł. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy aż całkiem wystygnie.
4. Cukier puder mieszamy z wodą (lukier ma być rzadki). Za pomocą pędzelka wierzch sernika smarujemy lukrem. Wysypujemy skórką pomarańczową lekko ją dociskając aby się przykleiła.