Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czekoladowo orzechowe z bitą śmietaną
Orzechy włoskie zmielić. Morele i czekoladę posiekać.
Z jaj oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem i dodać ksylitol, ubijać do rozpuszczenia ksylitolu. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Do masy z jaj dodać stopniowo, mieszając czekoladę, orzechy i morele.
Masę przełożyć do formy (u mnie 17x17cm) i piec około 40 minut w 170 stopniach.
Odstawić do wystygnięcia.
Śmietankowa warstwa.
Żelatynę namoczyć w wodzie. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z ksylitolem i stopniowo dodawać żelatynę miksując. Od razu nałożyć na ciasto i udekorować owocami suszonymi.
Gotowe, smacznego.
*** Ciasto na podstawie przepisu Pawła Małeckiego "tort czekoladowy z orzechami włoskimi", ze zmienionymi proporcjami.