Prawdziwe lody deserowe z kiełbasy myśliwskiej z szynki

Prawdziwe lody deserowe z kiełbasy myśliwskiej z szynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kiełbasa myśliwska Madej Wróbel

    300 g
  • Kabanosy wieprzowe Madej Wróbel

    175 g
  • kabanos drobiowy

    175 g
  • jajka

    5 szt.
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • koniak

    40 ml
  • białe wino

    150 ml
  • ocet balsamiczny

    80 ml
  • cukier trzcinowy

    30 g
  • żurawina suszona

    50 g
  • figi

    1 szt.
  • czosnek niedźwiedzi 

    20 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • zioła

  • wasabi

    1 szczypta (w proszku)
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pokrój kiełbasę myśliwską w cieniutkie plastry pod skosem. Usmaż je na głębokim oleju na chipsy, odsącz i wysusz w piekarniku. Pokrusz je w moździerzu na drobne kawałki i/lub zmiksuj w malakserze na proszek. Pokrój kabanosy na dekoracyjne plasterki. Wsyp cukier na patelnię i skarmelizuj figę, po czym wyciągnij ją i kontynuuj karmelizowanie. Wrzuć na karmel kabanosy, dodaj żurawinę, część ziół i sól, a na koniec dolej koniak. Gotuj do uzyskania gęstego, aromatycznego sosu. Rozgnieć w moździerzu czosnek niedźwiedzi, zioła, wasabi, czosnek, pieprz i sól z oliwą. Ubijaj jajka, jednocześnie zagotowując 2/3 wina. Dolewaj je cienkim strumieniem i podnieś obroty miksera. Pod koniec dodaj do masy pokruszone chipsy z kiełbasy. Dodaj do jajek nieco czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz i wymieszaj z ubitą na sztywno śmietaną. Wlej masę formy, zamknij ją szczelnie i odstaw do zamrażalnika na 4 godziny (do zamrożenia). Nałóż gałkę lodów, obok porcję kabanosów w sosie i ozdób pesto z czosnku niedźwiedziego oraz figą. Zaskocz wszystkich gości ciekawym deserem.

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

04.11.2015 12:35
zdjęcie pewnie nie oddają tego smaku, ale jak sie patrzy to aż chce się jeść

Madzai

03.10.2015 07:58
Jestem bardzo ciekawa smaku

MałaMi89

02.10.2015 22:48
Weszłam tu, bo myślałam, że w tytule przepisu jest pomyłka :D ale pomysł! ;)

joannaa24

02.10.2015 22:11
Jestem pod wrażeniem takiego przepisu

Wafelek2601

02.10.2015 21:20
CIekawy pomysł

Aleksandra/Olcia

02.10.2015 21:06
hmmm chyba bym się nie odważyła skosztować .... a myślałam że jestem "wszystkożerna"

agnieszka214

02.10.2015 19:55
bardzo orginalne połaczenie smaków

marenka

02.10.2015 18:12
ciekawy pomysł

Mniam

02.10.2015 14:39
Można być nieźle zaskoczonym.

Renataj

02.10.2015 14:01
"Zaskocz wszystkich gości ciekawym deserem." - na fakt, takie lody to prawdziwe zaskoczenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat