Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŻEBERKA Z CEBULĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula 3 szt
czosnek 2 ząbki
grzyby leśne 0,5 kg
olej do smażenia
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
sól i pieprz
rozmaryn świeży
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ŻEBERKA Z CEBULĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI

1/ Żeberka pociąć na paski, natrzeć solą, przyprawą i pieprzem. Dwie cebule obrać i pokroić w pióra, wymieszać z żeberkami, czosnkiem pokrojonym w drobne talarki, liściem laurowym i zielem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. W naczyniu do zapiekania ułożyć żeberka i cebulę, skropić olejem. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200 stopni.

2/Świeże grzyby przebrać, opłukać dwa razy i pokroić na mniejsze części (jeżeli są bardzo duże). Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15-20 min. Odlać wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać grzyby i dusić ok 15 min, ciągle mieszając by się nie przypaliły (w razie konieczności podlać olejem) Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz siekanym rozmarynem. Podawać na gorąco razem z żeberkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 31.03.2015 18:47
Slinka sama kapie :) na ten widok :)
marcia7 31.03.2015 13:01
wspaniale żeberka
Ania84 31.03.2015 11:49
pyszne aromatyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak