Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • drożdże świeże

    25 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 szkl
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól morska

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    3 1/2 szkl

NADZIENIE

  • mięso gotowane z kurczaka

    300 g
  • jajko

    1 szt
  • papryka słodka mielona

  • pieprz ziołowy

  • sól morska

SOS PAPRYKOWY

  • papryka

    2 szt
  • przecier pomidorowy

    1/2 szkl
  • bulion drobiowy

    1 szkl
  • cebula

    1 szt
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki
Papryki pokroić na ćwiartki oczyszczając z nasion. Ułożyć skórą do góry na blaszce i piec przez ok 30min, aż skórka zacznie się przypiekać. Wyciągnąć z piekarnika, włożyć do naczynia i zakleić folią. Po 20min obrać ze skórki, która powinna łatwo zejść. Zmiksować na gładkie puree razem z przecierem pomidorowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać zmiksowaną paprykę, wlać bulion. Chwilę pogotować i przyprawić.
Krok 2 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki
Gotowane mięso (może być z rosołu) rozdrobnić lub bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i przyprawy.
Krok 3 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki
Z drożdży, cukru i 1/4 szklanki mleka zrobić zaczyn. Odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i dodawać wszystkie składniki na ciasto, łącznie z zaczynem.
Krok 4 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki
Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz. Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko zagnieść.
Krok 5 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki
Formować w dłoniach placuszki i wkładać porcję mięsa. Formować kuleczkę. Ciasto podzieliłam na 16 części. Pampuchy odstawić na 10min do napuszenia.
Krok 6 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki
Wkład do gotowania na parze posmarować olejem. Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.
Krok 7 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki
Pampuchy podawać z gorącym sosem paprykowym. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

19.07.2016 14:33
bardzo smaczne jedzonko.

2milutka

06.06.2016 15:03
Pomysłowe danie

Ada-Gaba

05.06.2016 16:10
smakowity obiadek

Grazyna0211

12.04.2016 14:29
smaczna wersja

madamepauline

28.02.2016 23:56
ciekawa propozycja :)

Ela427

06.02.2016 23:35
Osobiście robię pampuchy z budyniem czekoladowym, ale jestem skłonna wypróbować nową wersję...

kasia37

09.01.2016 17:36
ale fajny pomysł już wiem co zrobię w kolejny weekend :)

Stenka

05.01.2016 16:15
super wyszły

wirtualnykucharz

30.03.2015 13:23
fajnie wyglądają

gosia56

30.03.2015 10:42
pyszne zjadłabym takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat