Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i tofu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na ciasto

mąka 2 szklanki
wrzątek 1/2 szklanki
sól do smaku

na farsz

tofu 180 g
mięso mielone 200 g
ząbki czosnku 3 sztuki
szczypiorek

do smażenia pierogów

olej 2 łyżki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i tofu

1.Przygotowujemy ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i powoli wlewamy wrzątek mieszając ciasto (używamy do tego pałeczek do mieszania). Mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto (jeśli będzie za suche - dodajemy jeszcze trochę wody). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2. Przygotowujemy farsz: mięso przekładamy do miski, dodajemy tofu, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i posiekany drobno szczypiorek, całość dokładnie wyrabiamy.
3. Na stolnicę przekładamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła, a następnie nakładamy na nie farsz i kleimy pierożki.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju i układamy na niej pierogi. Smażymy tylko z jednej strony. Kiedy już się zarumienią powoli wlewamy wodę (może pryskać) i przykrywamy pokrywką. Trzymamy je na patelni, aż cała woda wypruje. I gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.04.2015 12:53
ciekawe jak smakują
Ania321 29.03.2015 19:45
Pyszne pierożki, takich jeszcze nie jadłam :)
Internetowa Kuchnia 29.03.2015 18:46
jest to przepis na pierogi Mandu z Korei Południowej. Myślę, że chodziło o smak, a nie zastosowanie, przecież tofu nie muszą jeść wyłącznie wegetarianie i nie jest nigdzie powiedziane, że nie można jeść go z mięsem :)
caralajna 29.03.2015 17:59
trochę nie rozumiem po co farsz z tofu i z mięsem, widocznie za mało mam fantazji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak