Kurczak w potrawce

Kurczak w potrawce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryż

  • ryż

    1 szklanka
  • sól

    1 do smaku
  • olej

    3 łyżki

marchewka

  • marchew

    1/2 kg
  • groszek mrożony

    200 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 szczypta
  • masło miękkie

    2 łyzki

kurczak

  • udka kurczaka

    6 sztuk
  • por (biała część)

    1 sztuks
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 plaster gruby
  • sól

    1 do smaku

sos

  • mleko 3,2%

    2 szklanki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyzki typ 500
  • sól

    1 do smaku
  • żółtka

    1 sztuka
  • rosół

    1/2 szklanki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w potrawce
Ryż płuczę i przesypuję do garnka, dolewam dwie szklanki wody, dodaję olej, sól i gotuję do momentu wchłonięcia przez ryż wody. Garnek przykrywam kocem i odstawiam na 30 minut aż ryż dojdzie.
Krok 2 - Kurczak w potrawce
Marchewkę obieram i myję. Przekładam do garnka wlewam szklankę wody. Dodaję sól, cukier i masło. Dodanie masła sprawia, że nie traci ona koloru. Gotuję do miękkości około 30 minut. Groszek dodaję pod koniec i gotuję jeszcze pięć minut. Jak marchewka przestygnie kroję ją w paski sitkiem do warzyw.
Krok 3 - Kurczak w potrawce
Warzywa obieram i myję dokładnie
Krok 4 - Kurczak w potrawce
Udka z kurczaka przekładam do garnka, dodaję obrane i umyte warzywa. Gotuję w rosole na bardzo wolnym ogniu godzinę aż mięso będzie miękkie.
Krok 5 - Kurczak w potrawce
Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam.
Krok 6 - Kurczak w potrawce

Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

05.03.2017 20:55
Ja też bym zjadła, jakby Mysza nam zrobiła :)

Alex_M

05.01.2016 10:56
zjadłabym :)

Klausia

18.05.2015 12:56
lubię taką potrawkę :)

ben-ka

29.03.2015 13:06
Bardzo lubię takie mięsko.

gosia56

29.03.2015 08:55
super danie;)

Cranberry

28.03.2015 21:36
Super przepis

Konczi

28.03.2015 19:23
prezentuje się pysznie

aginaa

28.03.2015 17:27
fajne danie

2milutka

28.03.2015 17:03
Wspaniale wygląda;)

adelajda

28.03.2015 16:51
lubię taki obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat