Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kokosową kruszoną i kandyzowanymi owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki krupczatki 2 szklanki
masła 150 g
żółtko jajek 2 szt
cukru 1/2 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru waniliowego 2 łyżeczki
szczypta soli
wiórek kokosowych 4 łyżki
Masa serowa
sera mielonego 1 kg
jajek 5 szt
cukru pudru 1 szklanka
budyń śmietankowy 80 g
masła lub margaryny 250 g
kandyzowanych owoców 100 g
łyżka mąki 1 łyżka
lukier lub biała czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kokosową kruszoną i kandyzowanymi owocami


1.Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do naczynia i ugniatać palcami
tak, by zrobiły się grudki. Gdy są zbyt mokre i klejące dosypać
delikatnie mąki.
2. Miękkie masło za pomocą miksera utrzeć z żółtkami i cukrem
pudrem. Dodawać stopniowo ser oraz budyń,połączyć. Dodać owoce kandyzowane oprószone mąką
, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.Wymieszać
delikatnie łyżką, by masa nie straciła na puszystości.
3. Na tortownicę (26 cm) wsypać 3/4 kruszonki, wlać masę serową.
4. Wierz posypać pozostałą kruszonką.
5. Piec w temp. 180 stop. 1godz.
6. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze 10-15 minut
pozostawiamy w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i czekamy aż
ostygnie.
7. Po upieczeniu zimny sernik polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak