Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowa kubanka

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej 1 łyżka

Krem

mleko 2 szklanki
żółtko jajek 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
nutella 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
cukier 2 łyżki
masło 200 g

Bita śmietana

śmietana kremowa 30% 500 ml
śmietan fix 2 torebki
cukier puder 3 łyżki
woda 1/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Dodatkowo

dżem 1 słoik
herbatniki pełnoziarniste 18 sztuk
herbatniki 18 sztuk

Dekoracja

biała czekolada 1/2 tabliczki
kawa rozpuszczalna 5 - 6 łyżek
listki melisy
jagody

Porada

Herbatniki posmarowałam dżemem jagodowym. Do rozpuszczenia żelatyny użyłam soku jagodowego zamiast wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowa kubanka

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić.
Przygotować krem.
Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i ugotować budyń (energicznie mieszać – nie mogą powstać grudki). Budyń wystudzić.
Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników.
Przygotować bitą śmietanę:
Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w wodzie (soku jagodowym) żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady, listkami melisy oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 09.05.2017 16:49
taki deser oczami się je wysmienity
Laila2786 03.01.2017 16:37
super przepis, polecam.
marzenciak1985 22.05.2016 17:57
wygląda przepysznie :)
Mancia w kuchni 23.03.2015 09:58
bardzo efektowne ciasto, a do tego z jagódkami.... mniam :)
Skotka 22.03.2015 21:35
Wspaniałe pyszne ciasto:)
misia53 22.03.2015 18:33
szałowe ciasto
iziona 22.03.2015 16:44
Można oszaleć na sam widok tego ciasta :)
Anna169Hosz 22.03.2015 16:17
Dla mnie bomba:)
ania2610 22.03.2015 14:07
wspaniałe ciasto, pyszności!
Ola1young 22.03.2015 13:18
apetyczne ciacho :)
Megg 22.03.2015 13:08
rewelacyjne ciasto :-)
tytka 22.03.2015 12:58
pyszne ciacho!
Malinka 22.03.2015 12:31
To ciasto jest wyjątkowe! Jadłabym i jadła... :)
Janina 22.03.2015 12:27
Pyszności;)
mysza75 22.03.2015 12:05
jakie pyszne ciacho do kawy mniam
Aleksandra/Olcia 22.03.2015 12:02
pyszne ciasto
Krystyna32 22.03.2015 11:48
ale pyszności
Pyszota 22.03.2015 11:36
super przepis
Ania67 22.03.2015 11:09
Boskiiiieeee ciacho
IZABELA29 22.03.2015 10:59
bardzo efektowna
bertpvd 22.03.2015 10:48
pyszne ciasto ;)
paulette17 22.03.2015 10:46
Piękne ciasto :) !
Cranberry 22.03.2015 10:07
Wyglada pysznie
Mniam 22.03.2015 10:02
Wygląda zachwycająco. Prawdziwa poezja dla kubków smakowych i dla oczu :)
joanna43 22.03.2015 09:58
obłędnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak