Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z tuńczykiem
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej powstały zaczyn, oliwę z oliwek, sól i podlewamy ciepłą wodą, w takiej ilości, aby otrzymać łatwą do wyrobienia masę.
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie nam odchodziło od rąk.
Następnie z ciasta formujemy kulę, którą oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy spód do pizzy.
* Do sosu opcjonalnie możemy dodać ulubione zioła tj. tymianek, oregano i bazylię, a także dodać czosnek lub prażoną cebulkę. Sos możemy także odrobinę zakwasić np. octem jabłkowym.
* jeżeli chcemy, aby ser bardziej się ciągnął wybierzmy klasyczne rozwiązanie czyli Mozzarellę. Ja jednak cenię smak Cheddara za jego niepowtarzalny, wyrazisty i delikatnie ostry smak.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Po upieczeniu posypujemy ją listkami świeżej bazylii.
Życzę smacznego! :)