Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka L

    4 szt
  • mąka krupczatka

    75 g
  • mąka ziemniaczana

    75 g
  • cukier

    60 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka
  • sól

    sa

krem budyniowy

  • sok z cytryny

    125 ml
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier

    1 szkl
  • woda

    1,5 szkl
  • masło

    120 g
  • spirytus

    2 łyżki

poncz

  • wino cin - cin

    1/2 szkl
  • sok z cytryny

    1/2 szt

pianka cytrynowa

  • śmietana 36%

    500 ml
  • galaretka cytrynowa

    1 op
  • woda

    1 szkl
  • cukier puder

    2 łyżki

wierzch

  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • skórka z cytryny

    1/2 szt
  • bita śmietana

  • perełki cukrowe

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: wszystkie składniki potrzebne do wykonania biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka będą już lśniące, dodajemy po 1 łyżce cukru i żółtka. Obydwie rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy 3 krotnie i dopiero wsypujemy do masy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę wody i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Dno blachy o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej biszkopt. Z wysokości kolan blachę upuszczamy 2 razy (uwaga na płytki!:)), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 25 minut. Gdy biszkopt się już upiecze, wyciągamy go z gorącego piekarnika, ponownie dwukrotnie rzucamy nim o podłogę i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

2.Masa budyniowa: w 1/2 szkl wody rozprowadzamy budynie. Sok cytrynowy, cukier i 1 szkl wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę. Budyń gotujemy tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

3. Zimny biszkopt nasączamy wermutem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec wlewamy spirytus i na bardzo małych obrotach miksujemy. Masa powinna być jednolita, lekko ,,budyniowa".

3. Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na puch i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozsmarowujemy na masie budyniowej.

4. Wykończenie ciasta: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody i dodajemy do niej startą skórkę cytrynową. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej schować do lodówki na noc, aby się przegryzło. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy kleksem z bitej śmietany i cukrową posypką.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

14.06.2017 09:24
fajnie wyglada

Grazyna0211

31.05.2017 21:02
super ciacho

Agnieszka-87-25

28.05.2017 08:03
pyszne ciasto na deser poobiedni

ada.la

12.06.2015 10:43
fajny przepis

irenka

22.03.2015 20:03
śliczne ciacho ,na pewno pyszne

monikaT83

19.03.2015 21:20
Boski wypiek:) aż żal jeść:)

Skotka

19.03.2015 17:17
Śliczne i pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat