Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa babka z rodzynkami
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże.
Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły
odpowiednio urosnąć.
* Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże
Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.
* Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem.
Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto.
Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.
do 180 stopni C na około 40 minut.
* Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego! :)