Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka w pikantnej panierce z jajkiem sadzonym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kurczak

piersi z kurczaka 2 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 0,5 opakowania
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jajko 5 szt

Jajko sadzone

jajko 2 szt
masło 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatek

ogóreczki z chili Smak 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka w pikantnej panierce z jajkiem sadzonym

Myjemy kurczaka, suszymy ręcznikiem papierowym i doprawiamy przyprawą do drobiu, pieprzem i ostrą papryką. Roztrzepujemy jajka. Obok wysypujemy bułkę tartą. Kurczaka obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej. Czynność powtarzamy trzy razy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy. Zmieniamy strony co 2 minuty. Proces powinien nie trwać dłużej niż 12/15 minut. Lepiej smażyć na średnim ogniu dłużej ponieważ mamy gwarancję, iż nie przypali się panierka.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło. Klarujemy masło czyli tak długo podgrzewamy aż zrobi się biała pianka. Z małej odległości wbijamy jajko na patelnię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz kurczaka, jajko i na oddzielny talerz ogórki konserwowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak