Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny schab

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
wrzątek 1/2 litra
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 2 łyżki
śliwki suszone 100 gram
morele suszone 130 gram
olej 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny schab

Kroki postępowania

1
Do moździerza wrzucić kolendrę, jałowiec i rozgnieść nasiona
Krok 1 - Świąteczny schab foto
2
Do garnka wlać wrzątek i dodać sól, wymieszać aż się rozpuści. Wrzucić zawartość moździerza oraz szałwię i tymianek, wymieszać i zostawić zalewę aż ostygnie
Krok 2 - Świąteczny schab foto
3
Mięso umyć, osuszyć.
Do zalewy włożyć schab, zabezpieczyć garnek folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 dni. Co 12 godzin obrać mięso. Po wskazanym czasie wyjąć mięso z zalewy i dobrze osuszyć. W mięsie zrobić pięć podłużnych nacięć na głębokość około 2 cm.
Krok 3 - Świąteczny schab foto
4
Do miski wlać szklankę wrzątku i dodać ocet balsamiczny, wymieszać. Wrzucić suszone śliwki i morele i zostawić na 30 minut. Następnie odcedzić i osuszyć.
Krok 4 - Świąteczny schab foto
5
W nacięcia w mięsie włożyć owoce, układając je morele, śliwki, morele,śliwki i morele.
Krok 5 - Świąteczny schab foto
6
Aby mięso zachowało swój kształt i dobrze się piekło owinąć je nicią bawełnianą. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i skropić olejem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wstawić mięso i piec około 70 minut, po około 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180. Wyjąć mięso z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Krok 6 - Świąteczny schab foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.03.2015 21:23
cudowny schabik
IwonaDD 15.03.2015 14:40
wygląda super
fotoviderek 15.03.2015 12:28
Taki schabik to rewelacja :)
monika141 15.03.2015 11:53
schabik pierwsza klasa, mniam
cukiereczek 15.03.2015 10:41
smacznie i tak nietypowo wygląda
Renataj 15.03.2015 10:36
Prezentuje się bardzo apetycznie.
Motorek 15.03.2015 10:32
pyszne mięsko
caralajna 15.03.2015 09:55
wygląda fantastycznie
Mniam 15.03.2015 09:49
Bardzo smacznie przygotowałaś mięsko, a do tego wygląda bardzo ładnie :)
IZABELA29 15.03.2015 09:30
warto spróbować samemu taki schabik zrobic
Wafelek2601 15.03.2015 09:17
Z chęcią wypróbuję
Megg 15.03.2015 09:03
przepysznie sie prezentuje
Ewelina1991 15.03.2015 08:08
apetyczny schab
dollce 15.03.2015 00:31
Wygląda apetycznie, chętnie spróbuję
Magula 14.03.2015 23:27
Bardzo pomysłowo
Marta Ryżek-Kalkowska 14.03.2015 23:17
wspaniałe mięsko :)
gosiag 14.03.2015 23:00
miesko wyglada super
Adam/ZUB3R 14.03.2015 22:44
smaczne mięsko
ben-ka 14.03.2015 22:29
Bardzo pomysłowo zrobiłaś to mięsko.
gosia56 14.03.2015 22:10
Pyszne mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak