Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa kruszynka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

jajko 380 gram
mąka pszenna 380 gram
cukier kryształ 380 gram
masło lub margaryna 380 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cytryna 3 sztuki

Lukier

cukier puder 300 gram
białko 1 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka
gorąca woda 1 łyżka

Posypka

orzechy włoskie siekane 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa kruszynka

Margarynę ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cytryny oparzam wrzątkiem i ścieram na tarce skórkę, osobno wyciskam sok z cytryn. Do masy dodaję startą skórkę z trzech cytryn i sok. Na końcu ubijam pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem. Piekę przez 45 min w temperaturze 180'C. Gotowe odstawiam by przestygło.
Składniki na lukier ucieram i polewam ciasto połową lukru. Posypuję posiekanymi orzechami i polewam resztą lukru. Odstawiam, aż lukier zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.03.2015 07:27
super ciasto
Betina#45 08.03.2015 11:03
smakowicie wygląda ta kruszynka! puszysta
agnieszka214 07.03.2015 23:35
z cytryna uwielbiam
as28 07.03.2015 21:06
mniam mniam
irenka 07.03.2015 19:53
pyszniutkie ciacho
Gracer 07.03.2015 19:25
fajny przepis
Babeczka35 07.03.2015 19:18
Pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak