Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POLSKA KIEŁBASA

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 3 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 90 g
Pieprz czarny mielony Prymat 12 g
cukier 10 g
czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 6 g
Gorczyca biała cała Prymat 3 g

Porada

Dobrze aby to była chuda wieprzowina, w tym przypadku raczej użyłam tłuściejszej bo u nas schodzi.

Przepis i sposób przygotowania na: POLSKA KIEŁBASA

Wieprzowinę oczyszczamy, ze ścięgien i kawałków tłuszczu. Kroimy na kawałki, mielimy maszynką o drobnych oczkach. Potem dodajemy peklosoli, mieszamy oraz wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy folią i na dobą wstawiamy do lodówki.
Jak minie doba to do mięsa z solą peklową, dodajemy przyprawy: utarty czosnek, majeranek, gorczycę i cukier, dobrze wszystko wyrobić, aby wszystkie przyprawy się wchłonęły. Kiedy mięso zrobi się kleiste, nadziewamy nim jelita wieprzowe, zaś tworzone odcinki powinny mieć długość ok. 12-15 cm. Pozbyć się powietrza wałkując kiełbasę .

Wędzić zimnym dymem przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.
Po wędzeniu zawieszamy naszą kiełbasę w chłodnym miejscu na 3 dni, by dojrzała.

SMACZNEGO:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 05.05.2016 16:28
Chętnie zobaczyłbym obrazek z etapu przygotowań:(.
Margo1 10.03.2015 16:30
lubię taką kiełbaskę
berys18 06.03.2015 08:18
domowa wędlina najlepsza i najsmaczniejsza
Mama niejadka 05.03.2015 12:40
Pyszna kiełbaska domowa
adelajda 05.03.2015 11:14
pyszności
Franciszek 05.03.2015 10:43
Pycha taka wėdlina

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak