Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami

Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • żółtko

    1 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • sól morska

  • woda letnia

Farsz

  • masło klarowane

    3 łyżki
  • jabłka

    500 g
  • miód

    1 łyżka
  • rodzynki

    4 łyżki
  • płatki migdałowe

    4 łyżki
  • cynamon

  • chili pieprz cayenne

  • przyprawa do piernika

  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami
Sposób przygotowania ciasta:
Przesiewamy mąkę, dodajemy odrobinę soli, jedno żółtko, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy stopniowo odrobinę ciepłej wody by ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut, po czym odkładamy je w chłodne miejsce by odpoczęło na ok 10 minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami
Sposób przygotowania farszu:
Kroimy jabłka (bez gniazd nasiennych, ze skórką) w kostkę i smażymy na maśle klarowanym 5-6 minut. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodajemy miód, połowę płatków migdałowych i rodzynki.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami
Przyprawiamy cynamonem, przyprawą do piernika i odrobiną chili pieprz cayenne. Dokładnie mieszamy i gdy jabłka będą już miękkie odstawiamy farsz do wystygnięcia.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami
Następnie rozwałkujemy ciasto i wycinamy z niego krążki, które wypełniamy farszem.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni podgrzewamy klarowane masło i podsmażamy pozostałe płatki migdałów.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami
Gotowe pierożki podajemy posypane migdałami z patelni. Danie można przyozdobić listkami świeżej mięty.
Doradca Smaku
Do przygotowania pierożków wybierzmy jak najbardziej kwaśne odmiany jabłek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela28

10.03.2015 15:53
fajny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat