Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy

Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt 27 cm

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Biszkopt 24 cm

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    2/3 szklanki
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • kakao

    1 łyzka
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/5 łyżeczki

Biszkopt 21 cm

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem

  • śmietana 30%

    500 ml
  • serek mascarpone

    500 g
  • cukier puder

    5 łyżek
  • pomarańcze

    3 szt
  • dżem

    560 g pomarańczowego

Poncz

  • likier pomarańczowy

    1/2 szklanki
  • woda letnia

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Biszkopty: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 27 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy w tortownicy. Pozostałe biszkopty przygotowujemy tak samo, z tym, że biszkopt w tortownicy 24 cm pieczemy ok. 35 minut, a w tortownicy 21 cm ok. 30 minut.
Krok 2 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Krem: Pomarańcze sparzamy we wrzątku i ścieramy z nich skórkę a następnie dokładnie obieramy każdą cząstkę z białej błonki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Wykonanie tortu: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Każdy biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Dolne ponczujemy i smarujemy dżemem.
Krok 4 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Przykrywamy górnymi i lekko dociskamy a następnie ponczujemy także górne blaty. Największy biszkopt smarujemy kremem (boków nie równamy). Na kremie układamy cząstki pomarańczy zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od brzegu.
Krok 5 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Przykrywamy średnim biszkoptem i lekko dociskamy. Następnie smarujemy kremem i układamy cząstki pomarańczy także zostawiając trochę miejsca od brzegu. Przykrywamy najmniejszym biszkoptem, dociskamy i smarujemy resztą kremu. Na ostatnim piętrze cząstki pomarańczy układamy ozdobnie. Dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową i kilkoma złotymi perełkami cukrowymi. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

10.11.2015 19:06
Normalnie rewelacja.

gosia561

10.03.2015 23:40
nowocześnie ozdobiony

Grazyna0211

27.02.2015 09:37
ładnie się prezentuje

Ola1984

27.02.2015 09:20
Ślicznie wygląda i pewnie tak też smakuje.

Zdzisław

26.02.2015 21:47
takie słodkości lubię..

dagita

26.02.2015 20:39
Bardzo dziękuję za tak miłe komentarze :)

barbara11561

26.02.2015 19:14
bardzo okazały tort:)

kloruś

26.02.2015 18:42
chętnie bym skosztowała!

mikrusiak

26.02.2015 18:29
rewelacyjnie wygląda :) super:)

Katarzyna59

26.02.2015 18:24
przepiękny!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat