Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI a'la DYNIA
Ciasto zarabiamy mikserem z końcówkami spiralnymi do uzyskania gładkiego ciasta.Teraz dodajemy masło i jeszcze zarabiamy,aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko na stolnicy i dzielimy na równe części .U mnie wyszło 9 sztuk.Każdy kawałek zagniatamy w kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia.
bułeczki lekko nacinamy i spłaszczamy dłonią.Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.Smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
Przekładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut.