Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowe risotto z kaszy bulgur

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

bulgur 180 g
cebula biała 1 mała sztuka
papryka żółta 1 mała sztuka
białe wino 1 kieliszek
żółty ser starty 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
bulion warzywny około 600 ml

Do smaku

Imbir mielony Prymat 3/4 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska ziołowa Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowe risotto z kaszy bulgur

Kroki postępowania

1
Wczoraj kupiłam pyszny Bulgur, importowany z Libanu. Czekałam na jego dostawę z utęsknieniem. Z mojego uradowania narodziła się propozycja na aromatyczne, smaczne risotto z delikatnej kaszy bulgur z intensywną nutą imbirową oraz z dodatkiem żółtej papryki ;)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szlimy ją na oliwie z oliwek.
Krok 1 - Imbirowe risotto z kaszy bulgur foto
2
Do cebulki dodajemy suchą kaszę Bulgur i smażymy do momentu, aż ta wchłonie całą oliwę.
Krok 2 - Imbirowe risotto z kaszy bulgur foto
3
Kaszę zalewamy kieliszkiem wina i mieszamy do momentu odparowania alkoholu.

Następnie do kaszy dolewamy partiami porcje bulionu, tak aby za każdym razem bulgur odpowiednio go wchłonął.

W międzyczasie do kaszy dodajemy mielony imbir.
Krok 3 - Imbirowe risotto z kaszy bulgur foto
4
W tym samym czasie, kroimy paprykę w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na drugiej patelni.

* Paprykę podsmażam osobno, gdyż lubię jak zachowuje sprężystość i soczystość, a nie rozgotowuje się w risotto.
Krok 4 - Imbirowe risotto z kaszy bulgur foto
5
Gdy kasza nabierze odpowiedniej miękkości i wchłonie cały bulion, dodajemy do niej podsmażone kawałki papryki, doprawiamy solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Na sam koniec, risotto ściągamy z ognia, dodajemy do niego 2 łyżki startego sera, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Imbirowe risotto z kaszy bulgur foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 23.02.2015 22:35
Dziękuję Arku :) Wiem, że Ty też go uwielbiasz :)
R'n'G Kitchen 23.02.2015 22:15
Kasiu ,przepyszny bulgur
Bernadeta1 23.02.2015 20:40
moje smaki, pycha takie jedzonko
wwwiolka 23.02.2015 19:15
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 23.02.2015 16:08
rewelacyjne musi smakować
Renata9 23.02.2015 15:19
Bardzo smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak