Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    500 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • bulion drobiowy

    0,5 l
  • sok pomarańczowy

    1 szklanka
  • skórka pomarańczowa

    1 pomarańcza
  • skórka z limonki

    1 limonka
  • śmietana 18 proc

    2-3 łyżki
  • oliwa

    100 ml
  • goździki całe

  • kurkuma mielona

  • imbir mielony

  • mięta

  • buraki czerwone

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17 foto
Obrane marchewki i cebulę kroimy w grubszą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Najpierw wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewki, smażymy przez 2-3 minuty. Doprawiamy goździkami i podlewamy bulionem drobiowym.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17 foto
Z pomarańczy i limonki odkrawamy skórki, nadmiar białej skóry odcinamy. Skórki kroimy w cienkie paski. W rondelku rozgrzewamy wodę i przekładamy do niej pokrojone skórki owoców. Blanszujemy 2-3 minuty, po czym odcedzamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17 foto
Do garnka z zupą dodajemy sok pomarańczowy i doprawiamy imbirem. Gotujemy ok. 10-15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17 foto
Całość dokładnie blendujemy. Gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy kurkumą i mieszamy. Zupę podajemy ze skórkami z pomarańczy i limonki, odrobiną śmietany oraz kilkoma kroplami oliwy.

Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17 foto
Możemy również użyć do dekoracji listków mięty oraz kiełków.
Doradca Smaku
zamiast bulionu drobiowego możemy użyć warzywnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat