Zielone kaszotto

Zielone kaszotto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zielone kaszotto ze szpinakowym pesto z dodatkiem pistacji, to pyszny pomysł na obiad. Dodatek kiełbaski chorizo dodaje daniu pikantności, a tarty parmezan charakteru! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    50 g
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • pistacje

    30 g
  • oliwa

    80 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • chorizo

    60 g
  • zielony groszek

    50 g
  • brokuł

    1 mały
  • groszek cukrowy

    7 sztuk
  • kasza pęczak

    150 g (ugotowana)
  • szynka parmeńska

    2 plasterki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do gotującej się wody włóż szpinak i gotuj go przez około 30 sekund.
Następnie wyciągnij i ostudź.

Do blendera włóż zimny szpinak, tarty parmezan, pistacje i zalej oliwą z oliwek. Całość dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Zblenduj na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty.

Kiedy pesto będzie miało jednolitą konsystencję, przełóż je do plastikowego pojemniczka i schowaj do lodówki.

Na rozgrzaną patelnię włóż pokrojone chorizo i podsmaż je delikatnie, aż kiełbasa puści soki.

Następnie dodaj zielony groszek, różyczki brokułu, groszek cukrowy i ugotowaną kaszę pęczak.

Podgrzej całość, ciągle mieszając, a na samym końcu dodaj szpinakowe pesto.
Tak przygotowaną kaszę możesz podawać z szynką parmeńską i z płatkami parmezanu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 16.03.2018 15:01
Smakowicie i pysznie;)
jejkuchnia 16.03.2018 10:13
Pysznie i zdrowo. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat