Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova słony karmel

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na bezę

białko 6 szt
cukier 350 g
biały ocet winny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
tłuszcz do formy

Składniki na krem

śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2 łyżki
biała czekolada 50 g
masło orzechowe 4-5 łyżek

Dodatkowo

śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
cukier puder 2-3 łyżki
sos karmelowy
orzeszki ziemne 30-40 g

Porada

śmietana kremowa i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone! Zamiast białej czekolady można użyć karmelowej

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova słony karmel

Przygotowanie bezy:
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm (np. od okrągłej tortownicy). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.

Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:
Czekoladę drobno posiekać. Masło orzechowe wymieszać z serkiem mascarpone, dodać czekoladę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.

Bezę przełożyć na paterę. Do środka nałożyć krem, następnie posypać połową solonych, uprażonych orzeszków ziemnych i polać sosem karmelowym (użyłam gotowego). Na orzeszki wyłożyć bitą śmietanę. Całość ponownie polać sosem karmelowym i posypać pozostałymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 12.05.2017 19:45
BOSKI SMAK
Jagienkajagienka 18.05.2015 22:29
Wygląda rewelacyjnie.
ada.la 30.03.2015 20:53
ciekawy deserek
caralajna 23.02.2015 20:34
wygląda bosko
miodunka 22.02.2015 21:41
rewelacja , uwielbiam bezy!!
mirosława4 22.02.2015 21:30
wygląda cudownie
tytka 22.02.2015 21:29
pięknie wygląda
wwwiolka 22.02.2015 21:28
Bardzo fajny przepis.
erym 22.02.2015 21:05
jestem pod wrazeniem, takie cudo mozna zrobic w domu, szok!
Marta1986 22.02.2015 21:05
bardzo apetycznie wyglada
kloruś 22.02.2015 21:00
chętnie bym skosztowała!
barbara11561 22.02.2015 20:57
świetny pomysł z tym wgłębieniem ,a swoją drogą Pavlowa wymiata wszystko:):)
Maridka19 22.02.2015 20:34
Wow , wspaniale wygląda :)
ben-ka 22.02.2015 20:33
Jak pięknie się prezentuje !
W poszukiwaniu inspiracji 22.02.2015 20:05
Twoja pavlova wygląda bosko ;)
gibli 22.02.2015 19:54
świetnie wygląda:)
Skotka 22.02.2015 19:48
Piękna!!!!
dollce 22.02.2015 19:48
Wygląda obłędnie i smakuje pewnie też :)
IKrakowianka 22.02.2015 19:46
wygląda idealnie!
Wiktoria29 22.02.2015 19:39
łał :) rewelacyjnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak