Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Retro
Kroki postępowania
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy drobno posiekać. Śliwki suszone oczyścic z pestek a potem pokroić w kostkę. Owoce zasypać połową szklanki cukru, a także zalać olejem. Wymieszać delikatnie i odstawić na jakies 2 godziny.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puch. Dalej ucierając dodać jajko. Śmietanę wymieszać z octem, dodać sodę. Zmiksować to z "masą maślaną" . Miksować, powoli dodawać mąkę. Gładkie i plastyczne ciasto wyrobić na stolnicy. Podzielić na 3 części i odstawić do lodówki .Brytwanne wyłożyc papierem do pieczenia. Każdą "płytkę" piec w nagrzanym piekarniku przez jakieś 12 minut.
Białka ubic na sztywno z 3 łyżkami cukru. Dodać 1 żółtko. [Pozostałe żółtka wykorzystane zostaną do masy], mąkę, sodę , kakao a także odstawioną "masę jabłkową". Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto na brytwannę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min.
Z mleka, żółtek , cukru i mąk przygotować budyń. Odstawić do przestygnięcia. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody, mieszać aż wystygnie. Margarynę ucierać . Dodawać stopniowo budyń i cześć żelatyny. Na końcu dodać jogurty (2 małe albo jeden duży).
Ciasto kruche*. Masa*. Ciasto jabłkowe;*. Masa;*. Ciasto kruche;*.Masa;* Wierzch obsypać ciastem kruchym o róznych kawałkach .
Smacznego !