tort mefisto

tort mefisto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    6 szt
  • cukier puder

    200 g
  • mąka

    150 g
  • pergamin do wyłożenia formy

  • 20g masła do wysmarowania formy

  • Masa: Kostka masła

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • kakao La Mattina

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Mąke przesiać..
Żłótka utrzeć z cukrem na pulchną masę..
Z białek ubić pianę i wyłożyć na utarte żółtka..
Wsypać mąke i lekko wymieszać aby składniki utworzyły jednolitą masę..
Włożyć cisto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 21 cm. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180\"C przez ok. 40 min ;]]

Masa:
Jajka ubić ze szklanką cukru na parze [ pojemnik z jajkami wstawić do miski z gorąca wodą ] aż cukier się rozetrze..
Kakao rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do ubijanych jajek..
Połączyć i wystudzić..
W makutrze rozetrzeć kostkę masła i stopniowo dodawać mase jajecznOkakaową cieągle mieszając..
Biszkopt przełożyć dwukrotnie masą..

Proponuję udekorować bitą śmietaną i więniami z konfitur ;]]

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

leonkot

25.01.2012 17:56
hmmmmmmmmmmmmm

agata1722

18.01.2012 22:30
HE TYLE CZASU I DALEJ JEST

krokodyl

18.01.2012 02:01
dobry tort

SmacznaPyza

23.02.2011 13:19
chyba obie?! bo koleżanka najwyraźniej żarty sobie stroi!

Kate131

24.11.2010 07:12
fota juz zgloszona do usuniecia:)

banditka

10.09.2010 10:03
tort w ksztalcie misia? co to za fota?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat