Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne bułki na tang zhong
Kroki postępowania
Do rondelka wlać 150 g mleka, dodać 30 g mąki, wymieszać rózgą, postawić na ogniu i gotować, aż zgęstnieje (jak budyń). Przestudzić lekko.
Do zaczynu dodać letnie mleko, cukier i drożdże, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia składników. Następnie wbić jajko i roztrzepać.
Do misy robota wsypać mąkę i sól, wlać zaczyn z drożdżami. Dodać rozpuszczone masło. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść krotko. Podzielić na równe kawałki (u mnie wyszło 13).
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, aż będą rumiane. Wystudzić na kratce.