Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z konfiturą malinową

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
drożdże 40 g
żółtko jajek 9 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżki
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
masło 2 łyżki
spirytus 2 łyżki
konfitura 1 słoiczek
skórka pomarańczowa 1 do smaku

lukier

cukier puder 1 szklanka
cytryna 1 sztuka
woda letnia 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z konfiturą malinową

Kroki postępowania

1
Drożdże wykruszam do miski, dodaję łyżkę mąki, 4 łyżki mleka letniego, cukier szczyptę i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia.

Krok 1 - Pączki z konfiturą malinową foto
2
Żółtka ubijam z cukrem
Krok 2 - Pączki z konfiturą malinową foto
3
Do zaczynu dodaję przesianą resztę mąki, mleko letnie, spirytus, kwaśną śmietanę, rozpuszczone masło wystudzone, sól, żółtka.
Krok 3 - Pączki z konfiturą malinową foto
4
Wyrabiam ciasto mikserem i Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Deskę podsypuje mąką, i na niej rozciągam rękoma ciasto na grubość około 1 cm.
Krok 4 - Pączki z konfiturą malinową foto
5
Szklanką wykrawam krążki i formuję kulki.
Krok 5 - Pączki z konfiturą malinową foto
6
Odstawiam do wyrośnięcia na desce podsypanej mąką. Przykrywam ręcznikiem żeby nie wyschły. Po wyrośnięciu, smażę je w głębokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Użyłam olej rzepakowy, dodałam do niego łyżkę spirytusu. Tłuszcz musi być gorący.
Po włożeniu pączków u mnie zmieściło się sztuk 6, w zależności od temperatury albo zwiększam albo zmniejszam płomień jeżeli kipi. Pączki po zarumienieniu się, odwracam patyczkiem drewnianym i przykrywam pokrywką. Smażę dalej aż będą rumiane z drugiej strony. Wtedy powinny mieć obwódkę białą.Wykładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby wchłonęły tłuszcz. Po usmażeniu, jeszcze cieple pączki nadziewam konfiturą. Użyłam do tego worka foliowego i szprycy do ciasta z końcówką cienką.
Z porcji wyszło mi 25 sztuk.

Cukier puder przekładam do miski od miksera, dodaję wyciśnięty sok z cytryny, i dolewam wodę.Wody dodaję odrobinę i kontroluję gęstość lukru. Do ucierania używam mikser bo lukier wychodzi bardzo ładny i lśniący. Wystudzone pączki lukruję i odkładam na talerz.Posypuję skórką pomarańczową.
Krok 6 - Pączki z konfiturą malinową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 25.09.2016 21:10
perfekcyjne pączki!!!
msmariusz 21.06.2015 22:32
smaczne pączusie
Klausia 24.03.2015 22:14
wyglądają fachowo :)
Damiano
Damiano 11.03.2015 13:12
bardzo smaczne
misia53 19.02.2015 23:58
te pączusie jeszcze ładniejsze
Ada-Gaba 19.02.2015 18:33
wyglądają przepysznie
Jadwiga/Jaga85 19.02.2015 18:14
Bardzo apetyczne!
cukiereczek 19.02.2015 17:39
wspaniałe pączki
Katarzyna59 19.02.2015 17:25
zjadłabym takiego pączka
IwonaDD 19.02.2015 17:15
dobrze, że te pączusię są tylko na zdjęciu, bo na żywo to już bym zjadła z pięć :)
w mojej kuchni 19.02.2015 16:48
Pyszne pączusie
Janina 19.02.2015 16:30
Pyszne pączusie;)
Beatris 19.02.2015 14:11
Wspaniałe pączusie, z przyjemnością jednego bym zjadła:)
mirosława4 19.02.2015 13:59
ale kusisz !
kloruś 19.02.2015 13:04
chętnie bym się poczęstowała! wygląda apetycznie!
Pyszota 19.02.2015 13:00
super przepis
Asik32 19.02.2015 12:53
z konfiturą malinową zapewne super smakują:)
Anna169Hosz 19.02.2015 12:48
Wyglądają obłędnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak