Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami
Kroki postępowania
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół (jeśli np. został nam z obiadu albo zastępujemy go bulionem) i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę i sos sojowy, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie cebulowych krążków:
Cebule obieramy i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. W miseczce mieszamy mąką, proszek do pieczenia i sól. Plasterki cebuli obtaczamy w mące wymieszanej z solą i proszkiem i odkładamy. W drugiej misce mieszamy jajko z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w cieście i układamy na kratce aby nadmiar ciasta spłynął, następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ok. 2-3 minut.
Przygotowanie steków:
Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kroimy na dwa równe steki, kładziemy na desce i równomiernie solimy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem na mięso nakładamy kawałek masła.
Podajemy z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami.