Kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • sól

  • boczek

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć na stolnicę, dodać mąkę i jajka. Zagnieść ciasto szybko i dokładnie. Uformować wałeczki o średnicy ok 2 cm. Lekko je spłaszczyć i pokroić na skośne kawałki. Kopytka wrzucić do osolonej wody, gotować ok 4 min od wypłynięcia. Podawać z podsmażonym boczkiem. Można również polać je bułka tartą przyrumienioną na maśle.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

m1monika

23.03.2012 16:22
pyszne

olkaaa

07.02.2012 09:58
uwielbiam

Ela15

09.05.2011 12:59
pycha

Barbara/zuza22_85

15.01.2011 16:17
moja niunia je uwielbia :)

Margo1

25.12.2010 16:16
bardzo lubię kopytka

IlonaAlbertos

26.11.2010 23:32
Pycha. Uwielbiam kopytka! :)

Monika193

31.08.2010 10:28
bardzo lubię kopytka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat