Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony camembert z konfiturą żurawinową na lekkiej sałatce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

na smażony ser

ser camembert
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
konfitura żurawinowa
olej do smażenia

na sałatkę

rukola 1 garść
pomidorki koktajlowe

na sos do sałatki

sok z połowy cytryny
oliwa 4 łyżki
musztarda dijon 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony camembert z konfiturą żurawinową na lekkiej sałatce

1. Przygotowujemy sałatkę: rukolę rozkładamy na talerzu, pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na sałacie.
2. Sos: do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy oliwę. Na koniec dodajemy miód, musztardę i pieprz do smaku i dokładnie łączymy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
3. Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu (wcześniej rozgrzanym). Usmażony ser układamy na sałatce, a na wierzchu nakładamy łyżkę konfitury z żurawiny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 25.02.2015 10:48
apetyczny serek
Mniam 12.02.2015 11:33
Z chęcią bym taki camembert zjadła.
Wacław 12.02.2015 10:20
ciekawe danie
VioletoweKucharzenie 12.02.2015 08:41
musi smakować rewelacyjnie
Krzysztof15 12.02.2015 08:19
bardzo smaczny serek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak