Przepis i sposób przygotowania na: Wyjątkowe okazje: Pączki z różą z lukrem i skórką pomarańczową
Marmolada różana jest najczęściej wykorzystywana do wypełnienia środka pączków. Ma piękny kolor i ten smak, który nie jest do opisania słowami.
Domowe pączki z różaną marmoladą smakują najlepiej. Dlatego już teraz przeczytaj opis przygotowania, wybierz się na zakupy, skompletuj brakujące składniki i zabierz się do ich przygotowania. Nie pożałujesz!
Z drożdży, cukru i letniego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 5 minut. Dodać żółtka, cukier z cynamonem, mąkę, spirytus i sól. Wlać stopione masło, wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciąć krążki, na każdym z nich ułożyć konfiturę różaną, uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wkładać do niego po kilka pączków jednocześnie i smażyć ze wszystkich stron. Usmażone pączki odsączyć z tłuszczu używając papierowych ręczników.
Aby przygotować lukier należy ¾ szklanki cukru pudru utrzeć na puszystą masę z 3 łyżkami soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać lekko ciepłe pączki i posypać skórką z pomarańczy.