Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe gofry

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże świeże 3 dag
masło 1/2 kostki
cukier puder 2-3 łyż
cukier waniliowy 2 opakowania
jajko 2 szt
sól szczypta
olej 1 łyż
mleko 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe gofry

Kroki postępowania

1
1/2 szklanki mleka przelewamy do rondla. Dodajemy masło i podgrzewamy wszystko aż masło się rozpuści. Studzimy.
Krok 1 - Drożdżowe gofry foto
2
Pozostałe mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną.
Krok 2 - Drożdżowe gofry foto
3
Mieszamy mąkę solą, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Dodajemy drożdże, jajka i rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie.
Krok 3 - Drożdżowe gofry foto
4
Gofrownice nagrzewamy. Lekko smarujemy olejem. Łyżką wykładamy ciasto. Nie rozsmarowujemy dokładnie po bokach, aby ciasto nie wyciekało podczas pieczenia. Pieczemy na złoty kolor, ok 7 minut.
Smacznego!
Krok 4 - Drożdżowe gofry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 10.02.2015 11:50
smaczne gofry
pestka 09.02.2015 12:17
jeszcze drożdżowych nie robiłam , z pewnością też są bardzo smaczne
eliza135 08.02.2015 17:48
wyglądają smacznie
jola91 08.02.2015 17:32
Nie robiłam jeszcze drożdżowych, ale może kiedyś się skuszę :)
aginaa 08.02.2015 15:19
lubie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak